UX Afstudeeropdracht
bij XVR Simulation
Bedrijfscontext
Om je beter in te kunnen leven in mijn proces leg ik kort de bedrijfscontext uit. XVR Simulation (of verkort, XVR) is een bedrijf dat zich bezighoudt met het leveren van simulatietrainingen voor hulpverleners. Denk hierbij aan brandweermannen, politie, ambulancepersoneel, militairen, duikploeg, etc.
XVR levert hiervoor over heel de wereld de mogelijkheid om allerlei scenario’s virtueel te trainen, op zowel kleine als grote schaal. Van een brand in een flat tot een complex scenario, waarbij er een vliegtuig gecrasht is tijdens een noodlanding op een vliegveld.
De doelgroep van XVR is erg breed. Namelijk alle hulpverleners over de hele wereld.
De opdracht
XVR levert het product On Scene en is bezig met de ontwikkeling van de producten RM en Crisis Media. In On Scene traint de trainee in de simulatie vanuit de ogen van een hulpverlener ter plaatse. On Scene wordt opgestart via een ‘launcher’ genaamd XVR Control Centre (of verkort, Control Centre).
In Control Centre (te zien in de foto links) kunnen bestaande simulatietrainingen gestart worden en kan er een lege omgeving gestart worden, waarin een nieuwe simulatietraining gemaakt kan worden. Zodra één van deze twee keuzes gemaakt zijn start On Scene. Verder is XVR bezig met de ontwikkeling van twee aanvullende programma’s om de simulatietraining realistischer en completer te kunnen maken. Deze twee programma’s zijn “XVR Resource Management” en “XVR Crisis Media”
Deze drie producten moeten samen als één platform ervaren worden door de gebruiker waarbij Control Centre een centrale rol heeft, wat momenteel niet het geval is.
Onderzoek
Ik begon het project met een onderzoek. Ik heb binnen het onderzoek alle software van XVR verkend, een heuristic evaluation, usability test en doelgroep analyse uitgevoerd en een customer journey map en persona opgesteld.
Om beter inzicht te krijgen in hoe de drie programma's samenwerken heb ik een overzicht gemaakt om dit duidelijk te krijgen. Deze is in de afbeelding links te zien.
Het doel van de usability test was om te achterhalen hoe nieuwe gebruikers de huidige software van XVR gebruiken. Ik heb heel bewust gekozen voor nieuwe gebruikers zodat er uit intuïtie wordt gehandeld. Dit was belangrijk omdat normaal gesproken trainingen gegeven worden om de software te kunnen gebruiken. Om er voor te zorgen dat dit niet meer nodig is had ik informatie nodig van gebruikers die nog niet eerder met XVR software in aanraking zijn gekomen.
Na het afronden van het onderzoek ben ik op basis van de conclusies uit het onderzoek de conceptfase ingestapt.
Conceptfase
Op basis van de conclusies uit het onderzoek ben ik de conceptfase begonnen met brainstormsessies. Ik heb deze sessies gehouden met mensen uit verschillende afdelingen binnen XVR om zo gevarieerde ideeën te kunnen krijgen voor de problemen die opgelost moeten worden.
Ik heb vervolgens concepten opgesteld en die vervolgend verder uitgewerkt tot een low fidelity prototype. De drie afbeeldingen rechts en hieronder zijn screenshots uit het klikbaar prototype gemaakt in Balsamiq.
Ik heb het low fidelity prototype vervolgens getest door middel van een tweede usability test.
Het eindresultaat
Na het verwerken van de resultaten uit de tweede usability test kon ik het low fidelity prototype door ontwikkelen tot een high fidelity prototype. Enkele screenshots uit het prototype zijn rechts en hieronder te zien.